El Salvador Bitcoin “Deneyi” Ülkeyi Fakirleştiriyor Mu? Esnaf Anlatıyor:
Bertila Garcia, kırk yıldır El Salvador başkentinde aynı köşede atıştırmalık tezgahını kuruyor – asla ödeme olarak nakit dışında bir şey kabul etmiyor. Ülkesi bitcoin (btc)’i benimseyerek tarih yazarken bile değişme planı yok.
Bu ay, Orta Amerika ülkesi, kripto para birimini yasal ihale olarak kabul eden dünyada ilk oldu, ancak 65 yaşındaki Garcia gibi birçok sıradan Salvadorlu, adımın geçim kaynaklarını nasıl etkileyebileceğini anlamak için mücadele ediyor.
Garcia, Thomson Reuters Vakfı’na verdiği demeçte, “Anlamıyorum. Hiç anlamıyorum” diyerek, tartışmalı yeni yasanın 7 Eylül’de yürürlüğe girmesinden bu yana müşterilerinden hiçbirinin bitcoin ile ödeme yapmak istemediğini de sözlerine ekledi.
Kripto para birimini kullanmak istese bile, Garcia’nın bir akıllı telefonu yok ve hükümet tarafından başlatılan “Chivo” bitcoin uygulamasını ve cüzdanını indirmenin başka bir yolu olmadığını söyledi.
Ülkenin teknoloji meraklısı genç başkanı Nayib Bukele, 20 Eylül’de bir tweet’te, El Salvador’un 6,4 milyon insanının yaklaşık dörtte birinin Chivo’yu kullandığını söyledi.
40 yaşındaki Bukele, bitcoin’in Salvadorluların havalelerle ilgili yıllık komisyonlarda yaklaşık 400 milyon dolar tasarruf etmesine yardımcı olacağını söylüyor, ancak uzmanlar veri gizliliği ve fiyat oynaklığı konusundaki endişeleri dile getirerek, özellikle yaşlıların geride bırakılabileceği konusunda uyarıyor.
El Salvador bitcoin ödemelerini zorunlu tutuyor
Reforma göre, işletmelerin 2001’den beri El Salvador’un resmi para birimi olan ABD dolarının yanı sıra bitcoin ile ödeme kabul etmesi gerekiyor.
Pasifik kıyısında, bazı turistler ve genç restoran ve otel sahipleri dijital para birimini üç yıla kadar kullanıyor. Bitcoin Plajı olarak bilinen sörf kasabası El Zonte’deki mağazalarda “Bitcoin’i kabul ediyoruz” yazan tabelalar var.
Başka yerlerde, insanların kripto para birimlerini dolar ile değiştirebilecekleri, devlet tarafından kurulan bitcoin nakit noktalarının dışında uzun kuyruklar görülebilir, ancak bazıları Chivo’ya kaydolan herkes için 30 dolarlık bir bitcoin bonusu almayı bekliyor olabilir.
‘LABORATUVAR DENEYİ’
Bukele, El Salvador’u ABD dolarına daha az bağımlı hale getirerek ve banka hesabı olmayan kişiler arasında finansal hizmetlere erişimi artırarak ekonomik kalkınmayı artırmanın bir yolu olarak bitcoin’i benimsemeyi fatura etti.
Ancak Chivo cüzdanının kullanımını sağlamak, yaşlı insanlar ve nakit para noktalarının az olduğu, sınırlı internet erişiminin ve yerleşik bir nakit para kültürünün olduğu kırsal alanlarda yaşayanlar arasında zor olabilir.
Dünya Bankası’na göre Salvadorluların yaklaşık yarısının internet erişimi yok.
Kripto para uzmanları, ülkenin en fakir insanları ve akıllı telefonları olmayan veya dijital okuryazarlık becerilerine sahip olmayan Garcia gibi kişilerin de sıçrama yapmak için mücadele edebileceğini söyledi.
Kanada’daki Waterloo Üniversitesi’nde doçent olan Jean-Paul Lam, “Bitcoin’i benimsemek kolay bir teknoloji değil … özellikle havale almak isteyen yaşlı insanlar için. İnsanların onu benimsemesinde birçok engelle karşılaşacak” dedi.
Bir yazılım şirketi olan Goodlabs Studio’nun araştırma danışmanı olan Lam, El Salvador’un bitcoin sunumunun “diğer ülkelerin izlediği küçük bir laboratuvar deneyi” olduğunu söyledi.
Salvadorlu göçmenler tarafından evlerine gönderilen havale komisyonlarındaki potansiyel milyonlarca dolarlık tasarruf, Bukele’nin bitcoin yanlısı kampanyasının bir başka ayağıydı.
Dünya Bankası’na göre, başta ABD olmak üzere yurt dışından yapılan havaleler geçen yıl ülkenin gayri safi yurt içi hasılasının (GSYİH) %25’inden fazlasını oluşturdu.
Kuzeydoğudaki Morazan eyaletinde 53 yaşındaki İsrail Marquez, kardeşinden ve Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan bir arkadaşından yılda birkaç kez 100 dolar aldığını, ancak Bitcoin’i test etme konusunda isteksiz olduğunu söyledi.
“Bazı insanlar sadece 30 doları harcamak için Chivo uygulamasını indireceklerini ve ardından devre dışı bırakacaklarını söylüyor. Ama ben bunu yapmak bile istemedim” dedi.
Ülkenin Orta Amerika Üniversitesi (UCA) tarafından Ağustos ayında yapılan bir ankete göre, El Salvador’da bitcoin hakkındaki şüpheler yaygın.
Ankete katılan 1.281 kişiden dokuzu dijital para birimi hakkında net bir anlayışa sahip olmadığını söylerken, 10 kişiden sekizi dijital para biriminin kullanımına çok az güvendiğini veya hiç güvenmediğini söyledi.
15 Eylül’deki hükümet karşıtı sokak protestoları sırasında, bazı göstericiler “Bitcoin’e hayır” yazan pankartlar taşıdı ve bir bitcoin ATM’si ateşe verildi.

‘KARIŞTIRIYOR’
Küçük ölçekli bir kahve üreticisi olan Marquez, bitcoin’in oynaklığını en büyük endişelerinden biri olarak gösterdi.
“Bir para biriminin fiyatını nasıl bu kadar artırdığını anlamıyorum … kafa karıştırıcı” dedi.
Londra merkezli bir veri ve analitik şirketi olan GlobalData’da analist olan George Monaghan, 7 Eylül’de Bitcoin’in yasal ihale haline geldiği gün, değerinin %18 düştüğünü söyledi.
“Stresli ve kişisel finansal planlamayı engelliyor” dedi.
“Salvadorlular muhtemelen kripto para birimlerine güvenmek için çevrimiçi teknolojiye yeterince aşina değiller ve rahat değiller” diye ekledi.
Ancak ABD merkezli bir greft karşıtı gözlemci grubu olan Global Financial Integrity’den Julia Yansura, teknoloji meraklısı Salvadorluların bile bitcoin’in “pratik olarak bir gecede” benimsenmesini sorgulamak için nedenleri olduğunu söyledi.
Hızlı kabulün, hükümetin düzenleyici bir çerçeve oluşturmak ve kullanıcıların Chivo cüzdanlarını oluşturmak için teslim ettiği kişisel verileri korumak için çok az zamanı olduğu anlamına geldiğini söyledi.
Grubun Latin Amerika ve Karayipler program yöneticisi Yansura, “Bu bilgiler nasıl saklanacak, kimin erişimi olacak ve ne için kullanılabilir?” dedi.
Monaghan, nihayetinde Salvadorluların günlük yaşamlarında bitcoin’i benimseme derecesinin, kripto para piyasalarının daha az oynak olup olmamasına bağlı olduğunu belirterek, “hükümetin bitcoin’in oynaklığını azaltmak için yapabileceği çok az şey var” dedi.
Monaghan, nihayetinde Salvadorluların günlük yaşamlarında bitcoin’i benimseme derecesinin, kripto para piyasalarının daha az oynak olup olmamasına bağlı olduğunu belirterek, “hükümetin bitcoin’in oynaklığını azaltmak için yapabileceği çok az şey var” dedi.
San Salvador şehir merkezinde, yol kenarındaki bir tezgahta tatlılar ve güzellik ürünleri satan 65 yaşındaki Pedrona de Saldana, nakit paraya sadık kalacağına söz verdi. Garcia gibi onun da akıllı telefonu yok.
Sakız satın alan bir müşteriden dörtte ikisini kabul ederken, “Başka türde bir telefonum olsa bile onu kullanmayacağım,” dedi.
“Bilmediğim başka bir para birimini kullanamam.”
Bu içerik gundemcoin.com sitesinden alınmıştır.
‘Twitter’ ve ‘Facebook’ Adreslerimiz